fredag 24. september 2010

Klær i den greske antikken


Skjønt klær? Kanskje grekerne mest av alt er kjent for idrettslekene sine, og særlig de olympiske leker. De unge guttene gjorde sine øvelser nakne og innoljet til ære for gudene. De beste ble dyrket, da som nå. Etter øvelsene skrapte man huden, og restene av olje og svette ble puttet i små krukker. Jentene sloss om de små krukkene som inneholdt avskrapet olje fra huden til sine helter….Guttene trente i gymnasion som er utledet av gymnos,- naken på gresk. Dere er sannsynligvis glad for at dere slipper å ha gym nakne?

Men selvfølgelig. Oftest hadde man klær på. Motepresset var ikke så heftig, så klærne holdt i all hovedsak formen gjennom hele perioden. Ungdom gikk i samme klær som eldre,- men ungdommens skjønnhet har blitt dyrket til alle tide, uavhengig av innpakning!!
Den unge kvinne, Kore,  ikledde seg peplos. Den kunne bestå av en eller to avlange tøystykker i ull som ble dandert og drapert rundt kroppen ved hjelp av belte i livet og spenner ved skuldrene. Armene var gjerne nakne. Stoffet ble arrangert slik at det oppsto folder, blant annet hang stoffet løst over beltet. Den var gjerne fargerik og kunne ha mønster. Peplos hadde også en kultisk betydning under feiringen av Athene. Under peplos hadde man khiton. Den var opprinnelig laget i lin, seinere også i ull. Den var ermeløs og sylinderformet. Undertøy som sådan,- Bh og truse,- er oppfinnelser av langt nyere dato, så det hadde de ikke! Selv i Hellas er det nokså kjølig av og til, og over peplos kunne man ha en Himation. Dette var et stykke firkantet tøy, en slags kappe i et grovere ullstoff. Den ble festet med en spenne, og oftest var høyrearmen fri. Kvinnenes gjerne mer fargerike enn mannens. Gifte damer brukte en snipp av himation over hode. Så å dekke til håret (jmf hijab) har lenge vært et tegn på ærbarhet for kvinner…

Hvordan kan vi vite noe om klesdrakten? Skulpturer av gutter og menn er oftest nakne, men jentene er alltid avbildet med klær på, helt fram til den siste perioden som heter hellenismen. Mange av skulpturene som finnes i dag er forresten romerske kopier,- romerne var helt ville etter det greske og beundret dem grenseløst.  Vasemalerier er også en rik kilde til å få en oppfatning av hvordan grekerne kledde seg.

Hva så med gutta, Kouros?  De skulle vel ha klær på innimellom? De spradet jo ikke nakne rundt på agoraen (torget/plassen)? Det sies at grekerne i stor grad dyrket den mannlige skjønnhet vel så mye som den kvinnelige. Homoseksuell aktivitet var utbredt. Men altså,- klær må man jo ha. Underst hadde de også en khiton,- den gikk gjerne til knærne. Menn kunne bruke peplos, men det var ikke nødvendig. De kunne slenge himation direkte over khiton og skulderen. Den var gjerne kort for de unge mennene, og full ankellengde for de eldre. Mennenes klesdrakt var som regel mer behersket i fargebruken, ofte simpelthen tekstilenes naturlige farge.

Grekerne hadde en rekke ulike hodeplagg som kan sees avbildet på vasemaleriene. Skotøyet var relativt enkelt,- det var lærstøvler om vinteren og sandaler om sommeren.

Kilder: Aschehaug og Gyldendals Store norske Leksikon, Kunnskapsforlaget 1997, 3. utgave
http://www.cwu.edu/~robinsos/ppages/resources/Costume_History/greek.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Antikkens_Hellas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar